LIGE NU:

Coronaudbrud i Vendsyssel: Det ved vi, og det mangler vi svar på

I Vendsyssel har coronavirussen siden fredag d. 12. juni været i udbrud. Få et overblik over situationen her.

Hvad sker der?

Coronavirus har siden d. 12. juni været i udbrud i Vendsyssel. 

Her er et overblik over, hvad vi ved om situationen, og hvad vi endnu ikke har fået svar på. 

- Det er ikke en farlig situation. Det kan selvfølgelig virke overvældende, men der er tale om et lille udbrud. Vi har styr på sygdommen, sagde ledende overlæge og professor på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen, onsdag til TV2 Nord.

Sådan startede det

D. 12. juni blev udbruddet opsporet, da to elever fra Bagterpskolen i Hjørring blev testet positive for corona.

Samme dag blev fem ansatte og en beboer på plejecentret Vendelbocentret i Sindal testet positive med Covid-19.

 
 
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

Mink og stigning på plejecenter

Lørdag d. 13. juni kom det frem, at en minkbesætning i Nordjylland skulle testes for coronavirus.

Søndag morgen var smittetallet for de ansatte på Vendelbocentret steget til 9. Derudover var yderligere fem hjemsendte med symptomer.

Ved middagstid søndag d. 14. juni blev en 7. klasse og en 9. klasse samt en lærer fra Privatskolen i Frederikshavn er søndag sendt i isolation af skolens ledelse. En forældre til et barn i hver klasse var blevet smittet med COVID-19.

Søndagen sluttede af med en voldsom stigning i antallet af smittede på Vendelbocentret i Sindal. 24 personer var smittet. 12 beboere og 12 ansatte.

 
 
Foto: Greg Baker, Ritzau/Scanpix

Yderligere to skoler ramt

Mandag d. 15. juni startede med nyheden om, at en klasse og tre lærere på Højene Skole i Hjørring blev hjemsendt, fordi en elev fra 4.a var smittet med coronavirus.

Tirsdagen bød på endnu en smittestigning på Vendelbocentret. I alt 17 medarbejdere og 12 beboere var testet positiv for corona.

Tirsdag aften blev en 7. klasse hjemsendt fra Privatskolen i Frederikshavn for resten af skoleåret efter en dreng i klassen var blevet testet positiv.

 
 
Foto: Jesper Christiansen

Hjemsendelse af 12 klasser og første bekræftede smittede dyr i Danmark

Onsdag kl. 11 blev 12 klasser fordelt på flere skoler i Frederikshavn hjemsendt, fordi elever i klasserne havde spillet fodbold med den smittede dreng fra Privatskolen i weekenden. De elever, der havde spillet fodbold, skulle testes.

Ved middagstid blev det meddelt fra Fødevarestyrelsen, at nogle af de testede mink fra den minkbesætning i Sindal, der lørdag kom i søgelyset, var testet positive for corona. Det er første gang, der er fundet coronavirus i dyr i Danmark. 

Onsdag eftermiddag var der en stigning i antallet af smittede på Vendelbocentret. 20 medarbejdere og 14 beboere.

Minkfarmen ved Sindal
Minkfarmen ved Sindal
Foto: Ib Wiliam Christensen

Mink blev slået ned

Om morgenen torsdag d. 18. juni påbegyndte arbejdet med at slå minkbesætningen ned. I alt 11:00 mink skulle aflives.

Ved middagstid blev to klasser på Lundergårdskolen i Hjørring sendt hjem, fordi et søskendepar i to forskellige 2. klasser er testet positiv for corona. 

Torsdag eftermiddag er endnu en nordjysk minkfarm i gang med at blive testet. Man frygter endnu et udbrud i en minkfarm. Minkavleren og minkavlerens hustru er begge smittet med corona. Hustruen arbejder desuden ved Vendelbocentret i Sindal.

Yderligere to medarbejde blev testet positiv for coronavirus. Det betyder, at der i alt er 22 smittede medarbejdere og 14 smittede beboere. 

Man tester nu endnu en minkfarm for coronasmitte. Arkiv.
Man tester nu endnu en minkfarm for coronasmitte. Arkiv.
Foto: DPA

 

Fredag d. 19. juni steg tallet for smittede medarbejde på Vendelbocentret. 29 medarbejdere var smittet med coronavirus, hvilket var syv mere end torsdag. Der var fortsat 14 smittede beboere. 

Samme dag stod ejeren af den minkfarm ved Frederikavn, der på det tidspunkt blev undersøgt, frem og fortalte, at han ikke anede, hvor han havde fået smitten fra. Minkfarmerens kone arbejder på Vendelbocentret. 

Mutationer der ikke ses andre steder i Danmark eller Europa

Coronavirussen, der er blevet konstateret på en minkfarm i Sindal i Hjørring Kommune, er den samme, som er blevet fundet på et plejehjem og en medarbejder på en minkfarm i kommunen, oplyser Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut lørdag til TV 2.

Man har endnu ikke fundet ud af, om det er minkene, der har smittet menneskene eller omvendt.

- Vores prøver viser, at denne udgave af covid-19 virus har nogle bestemte mutationer til fælles, som kun findes netop hos disse mink og hos de syge personer i Sindal. Den dukker ikke op i virus andre steder i Danmark eller Europa, så det drejer sig tilsyneladende ikke om en udenlandsk smitte, siger han.

 
 
Foto: Michael Kragelund, TV2

Dødsfald på Vendelbocentret

Lørdag d. 20. junis flagede Vendelbocentret på halv, fordi en beboer døde om natten. 

Beboeren var testet positiv for coronavirus, men man kan ikke sige, om det er det, der er skyld i dødsfaldet,

Lørdag kom det også frem, at den minkfarm ved Frederikshavn, der var blevet undersøgt for covid-19, også havde smittede mink. 

Samtidig viste det sig, at også hunden på farmen var sittet med coronavirus. Det er første gang, det konstateret coronasmitte ved et kæledyr i Danmark, men der findes enkelte tilfælde på verdensplan.

Søndag d. 21. juni var endnu en beboer blevet testet positiv for smitte med Covid-19.  

Mandag d. 22. juni har elever fra tre skoleklasser i Frederikshavn fået svar på corona-tests. Alle prøver er negative, og de tre klasser kan nu vende tilbage til skole. 

Elever tilbage i skole

Samme dag viste de seneste de seneste tal fra Statens Seruminstitut, at der var ved at komme styr på smittespredningen. Fra at have været den eneste kommune i landet med mere end 50 nye smittede per 100.000 indbyggere over de seneste 7 dage, så havde Hjørring Kommune skiftede farve til en mere orange kulør, der betød, at der kun var konstateret mellem 30-39 nye smittede per 100.000 indbyggere over de seneste 7 dage. 

Tirsdag d. 23. juni oplyste Frederikshavn Kommune, at ingen elever i de 14 klasser, der blev hjemsendt d. 17. juni, er testet positive for coronavirus. De er alle blevet testet to gange og alle klasse er tilbage i klasselokalerne onsdag d. 24. juni. 

 
 

Samme dag oplyser Mads Albertsen, Skoledistriktsleder, Hjørring Sydøstskole, at begge de klasser, der d. 12. juni blev hjemsendt efter en elev i hver klasse var blevet testet positiv for smitte med coronavirus, er tilbage på Bagterpskolen igen.

Der blev ikke konstateret flere smittetilfælde. 

Op -og nedture på Vendelbocentret

Onsdag d. 24. juni og torsdag d. 25. juni meldtes der om et stigenede antal raskmeldte på Vendelbocentret i Sindal. 

Ti medarbejdere og fire beboere er raskmeldt. Ingen ansatte er hjemsendt med symptomer. 

D. 25. juni om aftenen afgik endnu en beboer på Vendelbocentret ved døden, mens vedkommende var indlagt med coronavirus. I alt er to beboere døde, mens de var smittet med soronavirus. 

Fredag d. 26. juni oplyses det, at yderligere en medarbejder er raskmeldt. 

Endnu en beboer på Vendelbocentret afgik ved døden i weekenden d. 28. - 29. juni.

Vendelbocentret har nu 15 medarbejdere hjemsendt med en positiv coronatest, og 17 er raskmeldte. I lørdags var tallene henholdsvis på 20 og 12. Derudover har der i Hjørring kommunens 13 andre plejecentre ikke været nogen, der er blevet testet positiv for coronavirus, efter at de nu er blevet testet to gange.

Nye prøver i den anden nordjyske minkbesætning med 4400 mink viste d. 29. juni fund af covid-19 i mange af dyrene, som skal aflives i d. 30. juni.

Tirsdag d. 30. juni meldes 3 beboere raske. Otte beboere er i isolation, hvoraf den ene er indlagt på sygehuset. 6 er raskmeldt. 

 

Det mangler vi blandt andet svar på