Jammerbugt Kommune omdirigerer internt personale for at sikre forsvarlig skoleåbning
Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix
I Jammerbugt Kommune er 57 ansatte blevet ført fra forskellige kommunale områder til skole- og dagtilbudsområdet. De skal sikre, at genåbningen af skoler og børnehaver sker forsvarligt.
Genåbningen af de danske folkeskoler giver udfordringer i mange kommuner. Børnene skal sidde længere fra hinanden i timerne, de skal vaske hænder flere gange i løbet af dagen, og der skal skrues op for rengøringen i skolernes lokaler.
Også i Jammerbugt Kommune betyder det ekstra arbejde. Her bliver der arbejdet på at sikre, at folkeskolerne kan åbne på en måde, der både er fagligt og sundhedsmæssigt forsvarlig.
Der er så mange ubekendte i denne åbning. Og hvis vi laver fejl, og det kommer vi til, så retter vi op og laver justeringer.
Helle Nørgaard Pedersen, konstitueret Skole- og Dagtilbudschef i Jammerbugt Kommune.
For at det kan lade sig gøre, har kommunen dirigeret 57 medarbejdere fra andre fagområder internt i kommunen over til skole- og daginstitutionsområdet.
- For at finde disse medarbejdere har vi afsøgt vores egen forvaltning. Det vil sige folk fra ungdomsskolen, folk fra SSP, Familiehuset og PPR, siger Helle Nørgaard Pedersen, som er konstitueret Skole- og Dagtilbudschef i Jammerbugt Kommune.
De ekstra hænder er nødvendige for at kunne dele klasserne op i mindre hold i både skolerne og daginstitutionerne og sikre tilstrækkelig rengøring.
Ikke en normal hverdag
Hun fortæller, at medarbejderne har en vis grad af erfaring indenfor området, og at der bliver lavet tiltag, der skal sikre fagligheden i undervisningen.
- Vi har nogle dygtige og professionelle ledere, som blandt andet har aftalt med lærerne, at de forbereder undervisningen til deres oprindelige klasser. Hvis den så er delt op for at overholde kravet om plads i klasserne, vil der være en person med vikarlignende funktion i den anden del af klassen, siger Helle Nørgaard Pedersen.
Hun understreger dog, at det ikke bliver en normal hverdag, skolebørnene kommer tilbage til, men at kommunen gør, hvad den kan for at sikre, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer bliver fulgt.
- Vi skal reagere hurtigt, og vi har reageret hurtigt. Vi sikrer os, at de nye personer i skole- og dagtilbudsområdet bliver instrueret i alle retningslinjerne. Hvor tit der skal vaskes hænder, hvilke toiletter der skal bruges og så videre. Tidsfaktoren betyder, at muligheden for en faglig omskoling er yderst begrænset, siger Helle Nørgaard Pedersen, men henviser til, at det nye personale har en faglig forudsætning for deres nye jobfunktion.
- Der er så mange ubekendte i denne åbning. Og hvis vi laver fejl, og det kommer vi til, så retter vi op og laver justeringer, siger Helle Nørgaard Pedersen.
Søger stadig mere personale
Selv med 57 nye personer i kommunens skoler og dagtilbud leder Jammerbugt Kommune stadig efter flere fagfolk. Helle Nørgaard Pedersen forventer nemlig, at der skal hentes endnu flere fagfolk til skole- og dagstilbudsområdet, for at sikre, at de mange nye retningslinjer bliver overholdt.
Derfor har kommunen oprettet to jobbanker. En for pædagoger og andre med erfaring indenfor dagtilbudsområdet, og en for lærere og andre med erfaring fra skoleområdet.
På den måde håber Jammerbugt Kommune på, at de kan finde fagligt personale, som ikke allerede er tilknyttet kommunen. Indtil videre er der tilmeldt 29 personer i de to jobbanker, og det er primært pædagog- og lærerstuderende.
Hvis du vil melde dig til Jammerbugt Kommunes jobbanker, kan du gøre det her: