LIGE NU:

Selvkørende bus kører i rutefart til landsstævnet

På en kort og lukket rute kører en selvkørende bus i disse dage rundt. Alle kan stå på bussen - ganske gratis.

300 meter med 10 kilometer i timen. Det lyder som en distance, man normalt ville jogge sig igennem uden at risikere åndenød, og det er det formentlig også for de fleste, der i øvrigt nok vil fortsætte et stykke vej efterfølgende, nu man er trukket i løbetøjet.

Til DGI Landsstævne i Aalborg er de 300 meter i det moderate tempo dog lig med noget helt andet. Ja faktisk nærmest det stik modsatte.

300 meter er nemlig længden på den rute en lille selvkørende bus kører på Nyhavnsgade, inden den vender rundt og returnerer til udgangspunktet ved Jomfru Ane Parken. Bussen kørte sin første tur mandag og kører hele ugen under DGI Landsstævne.

Det er Aalborg Kommune, der sammen med Keolis viser den selvkørende bus og de moderne fortræffeligheder, der repræsenterer, frem. Alle kan komme med - og man skal ikke bruge rejsekort.

Bussen ved, hvor den skal køre hen, hvor den skal stoppe og hvad den skal passe på. Derfor er buschaufføren, som vi kender ham, overflødig. I denne uge er der dog alligevel en Keolis-chauffør ombord, som modsat hvad der er tilfældet i almindelige busser, gerne må samtale under kørslen.

Aalborg Kommune viser bussen frem, fordi den fra næste år bliver fast inventar i byen. Med Folketingets beslutning om at skabe lovbestemte rammer for selvkørende transport kan Aalborg Kommune nemlig føre deres planer om at bruge den førerløse teknologi til at fremme borgernes mobilitet, ud i livet.

Konkret skal den lille bus fra midten af 2018 køre i det østlige Aalborg.