To ja-partier med forskellig plakat-politik

Venstre og Liberal Alliance, der begge ønsker at fjerne forsvarsforbeholdet, fører valgkamp på to forskellige måder, når det drejer sig om at hænge valgplakater op.

Både Venstre og Liberal Alliance siger ja til at afskaffe EU-forbeholdet på forsvarsområdet. Men partierne ser forskelligt på, om det er en god ide at hænge valgplakater op i lygtepælene for at agitere for et ja her til valget 1. juni.

Venstre er synlige i lygtepælene, mens Liberal Alliance ikke hænger plakater op. Derudover har en række partier valgt at skære ned på antallet af valgplakater, så der er i det hele taget langt mellem valgplakaterne.

Brug 5 minutter og forstå hvad vi stemmer om 1. juni.

Formand for Nordjyllands Storkreds, Kenneth Skatka Hammer, fra Liberal Alliance fortæller, at der er flere årsager til, at partiet helt har droppet at hænge plakater op.

- Valgplakaterne er hængt op for offentlige midler. Det er ekstraordinære puljemidler, som partierne kan søge i partistøtte, så det er skatteborgerne, der betaler de her plastikplader, der bliver hængt op. Det er ikke noget, vi ønsker at bidrage til, siger Kenneth Skatka Hammer.

Han fortæller, at Liberal Alliance gerne vil gøre deres holdninger gældende i debatter og i avisernes spalter.

Plakater har ikke den store effekt

Kenneth Skatka Hammer mener ikke, at valgplakaterne til valget 1. juni har den store effekt, da det ikke er personer, der skal stemmes på, men derimod en sag.

- Jeg tror ikke, at folk er så meget i tvivl, om de skal stemme ja eller nej. Folk er mere interesserede i, hvad det er, vi stemmer om. Og det kan man ikke rigtig skrive på en valgplakat, siger Kenneth Skatka Hammer.

Han peger også på, at i Liberal Alliances partiprogram har der i ti år stået, at partiet ønsker at fjerne forsvarsforbeholdet.

- Jeg kan godt forstå, at nogle partier, der har skiftet politik i vadestedet, bliver nødt til at fortælle befolkningen, at nu har de skiftet politik, og det er da fedt, at man kan få lov til at gøre det for offentligt støttede midler – det gør vi bare ikke, siger Kenneth Skatka Hammer.

Demokratisk forpligtelse

Et af de partier, der også siger ja til at fjerne forsvarsforbeholdet, er Venstre. Og her har partiet valgt at hænge plakater op i lygtepælene.

Det nordjyske folketingsmedlem for Venstre, Marie Bjerre, fortæller, at valgplakaterne er vigtige, og at hun udover partiplakaterne også har hængt plakater op med billeder af hende selv.

- Vi ved, at valgplakater virker. De gør opmærksomme på, at der er noget, vi skal stemme om. Og jeg synes også, at vi som parti og politikere har en demokratisk forpligtelse til at oplyse om, at der er valg, og der er noget, man skal tage stilling til. Og så vil vi jo også gerne påvirke folk til at stemme ja til at fjerne forsvarsforbeholdet, siger Marie Bjerre.

Bruger gamle plakater

Hun fortæller, at der udover de offentlige midler, der bliver brugt til valgplakater, også kommer bidrag fra partiets medlemmer og private.

- Og jeg har valgt at bruge en mine gamle valgplakater fra det seneste folketingsvalg, hvor jeg har sat et klistermærke henover. Så økonomien behøver ikke at være den afgørende faktor for at føre valgkamp, siger Marie Bjerre.

Se indslag om valgplakater:

Hun køber heller ikke Kenneth Skatka Hammers argument om, at man kun kan skrive ja eller nej på valgplakaten.

- Bare det, at man hænger valgplakaterne op, gør, at man gør opmærksom på, at der er et valg, man skal tage stilling til. Vi ved, at der er rigtig mange tvivlere, og plakaterne er med til, at folk forhåbentlig går ind og undersøger mere om, hvad de skal stemme på, siger Marie Bjerre.



Seneste nyt

fra Nordjylland