Mathilde, Jasmin og Simone træner mod i skoletiden
Der er fokus på elevernes trivsel på EUC Nord i Hjørring, når de bliver undervist i mod.
De fleste, som har prøvet af være del af en klasse eller et hold, kan sikkert nikke genkendende til følelsen; at mangle mod.
Måske er det svært at turde at række hånden op eller at vælge den person til ens gruppearbejde, som ellers aldrig bliver valgt.
Men netop den slags udfordringer og flere andre skal et nyt projekt på EUC Nord i Hjørring lave om på.
Det handler bogstaveligt talt om at få bedre mod på tilværelsen.
Mod musklen kan trænes
For mod kan trænes, og det er elever på EUC Nord i Hjørring godt i gang med.
- Det er ligesom, når vi træner i fitness, så skal vores mod-muskel også trænes, siger Stina Grøn, der er leder af MOT Danmark.
Hun står i spidsen for det nye pilotprojekt, som uddannelsesinstitutionen i Hjørring er en del af, nemlig at understøtte en kultur på erhvervsskoler, hvor elever tør deltage i undervisningen og række ud til hinanden, når hverdagen er svær.
- Vi er ikke noget quick fix og kommer og fortæller, hvordan eleverne skal være modige, men de træner og mærker det selv, og de ser hinanden være modige, understreger Stina Grøn.
God mandag morgen
TV2 Nord er med i klassen, da MOT for anden gang kommer forbi for at træne eleverne i mod, og denne mandag morgen handler det i første omgang om at få sagt god morgen.
- Jeg synes, det der med at sige god morgen er fedt, fordi så bliver man sådan, at man godt gider at være i klassen, siger Simone Hedegaard Iversen.
For klassekammeraten Mathilde Gaardboe var det svært og grænseoverskridende i starten.
- Vi kender endnu ikke hinanden så godt i klassen, og jeg tror, de fleste også syntes, det var lidt akavet i starten, siger Mathilde Gaardboe.
Jasmin Dencker er ikke i tvivl om, at et positivt god morgen i klassen smitter af.
- Formålet er, at alle går en god start på dagen, så folk ikke er mega sure, siger hun.
Se hele indslaget herunder:
Mod og mål på skoleskemaet
De er alle tre enige om, at det er super spændende og givende at "mod" nu er kommet på skoleskemaet.
Jasmin Dencker har allerede lært, at for hende går mod og mål hånd i hånd.
- For mig handler det om at sætte nogle mål for mig selv, jeg vil vise, hvor jeg vil stå i verden, og jeg vil gerne gøre noget ud af mit liv, så jeg ikke bliver en af dem, der sakker bagud, siger hun.
Også for Mathilde Gaardboe har det krævet mod at begynde på skolen i Hjørring.
Hendes mål er at gennemføre en EUX uddannelse, det vil sige at få en gymnasiel handelseksamen kombineret med praktik.
Et mål som hun ikke tidligere har fået meget støtte til at nå.
- Jeg har tit har fået at vide, at jeg ikke kunne klare at få en uddannelse, men det har vist sig, at det kan jeg godt, nu er jeg her, og jeg har klaret mig indtil nu, siger Mathilde Gaardboe.
Hvad er MOT
Gennem 26 år har MOT udviklet trivselsprogrammer for skoler, uddannelser og klubber, der sætter mod på skemaet. MOT træner unge i at vise mod for at styrke deres mentale modstandskraft og forebygge mobning og mistrivsel.
Konceptet MOT, som betyder mod på dansk, stammer fra Norge, der er langt fremme, når det gælder unges trivsel. Siden 1997 har MOT trænet unge i at vise mod for at styrke deres robusthed og fællesskaber.
I 2013 kom NGO'en MOT til Danmark og i dag samarbejder de med mere end hundrede skoler og klubber over hele landet.
Kilde: MOT Danmark
Kræver mod at begynde noget nyt
Noget af det modigste Simone Hedegaard Iversen har gjort, er ifølge hende selv netop også at begynde på uddannelsen på EUC Nord.
- At komme ind i en ny klasse og så faktisk få gode veninder ret hurtigt, det, synes jeg, er modigt og i stil med, da jeg søgte job. Jeg skulle i hvert fald lige tage mig mod til at gå ind og søge jobbet, siger Simone Hedegaard Iversen.
Det at kaste sig ud i noget nyt og noget, der ikke er nemt, er netop et af formålene med projektet ”MOD på EUD”.
Foreningen MOT Danmark ønsker at øge frekvensen af de gange, den enkelte elev viser mod ved at kaste sig ud i noget, der ikke er nemt, fo jo bedre elever bliver til at udfordre sig selv, jo større bliver deres mulighedsrum og udviklingspotentiale.
- Det at give de unge mennesker noget andet med på vejen end det at lære forskellige fagligheder, nemlig at sætte mod på skemaet , det sker ikke ud fra en bekymring, men et mål om, at vi vil støtte dem, så de kan komme godt videre ud i livet, siger Stina Grøn fra MOT Danmark.
Trivslen kan blive bedre
Og der er ifølge EUC Nord brug for nye ideer til, hvordan elevernes trivsel kan blive bedre.
- Vi kan mærke en tendens til, at der er en stigende mængde af elever, der har psykologiske og livsmæssige udfordringer. De føler, det er svært at klare de udfordringer, som livet helt almindeligt bringer dem, forklarer studieleder, Henrik Brandt fra EUC Nord i Hjørring.
Han understreger, at man fra skolens side i forvejen har gjort en del, men der er brug for nye indspark til, hvordan man fremadrettet kan arbejde med at øge trivslen.
- Det regner vi med, at MOT-projektet kan give os, ligesom vi uddanner vores egne coaches i de gode tanker, som vi får fra projektet, siger Henrik Brandt, der understreger, at skolen samtidig regner med at hæve gennemførelsesprocenten blandt eleverne.
Konceptet MOT, som betyder mod på dansk, stammer fra Norge, der er langt fremme, når det gælder unges trivsel, og herhjemme er metoden udbredt blandt de ældste elever i flere af landets folkeskoler.
Pilotprojeket "MOD på EUD", der omfatter EUD/EUX Business-uddannelsen på EUC Nord i Hjørring, er økonomisk støttet af Tuborgfondet. Og målet er at undersøge, om skemalagte moduler, der fokuserer på at styrke elevernes mod, kan bidrage til at styrke sammenholdet i klasserne og øge gennemførslen.