Værd at vide om valget i Rebild Kommune
Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:
Valget 2017
I Rebild har der ved de seneste valg ikke været tale om, at en rød blok stod over for en blå, når der skulle konstitueres. Aftalerne og forhandlingerne er gået på tværs af vante skillelinjer. Det skyldes i høj grad en faktor, som Rebild er ene om, nemlig Den sociale fællesliste, etableret af den tidligere socialdemokrat Allan Busk, der også er 3F-formand i Aalborg. Listen fik i 2017 15,7 pct. af stemmerne - kun Venstre opnåede større tilslutning. Og listens spidskandidat, Allan Busk, blev valgets topscorer med 1776 personlige stemmer, hentet ikke mindst i hjembyen Terndrup, hvor tæt ved halvdelen af alle vælgere satte kryds ved bysbarnet på stemmesedlen.
Som også i 2013 endte forhandlingerne med, at et flertal på tværs af det vanlige politiske spektrum pegede på Leon Sebbelin som borgmester. Rebild blev i 2017 den eneste kommune i landet, hvor en radikal sad for bordenden. Hverken Venstre, der fik 26,8 pct. af stemmerne, eller Allan Busk, spidskandidat i byrådets næststørstegruppe, kunne samle et flertal bag, at de besatte borgmesterposten.
Derfor endte det med, at borgmesterkæden endte hos spidskandidaten for et parti, som blot 10,6 pct. af vælgerne havde stemt på.
Det var da hos Venstre heller ikke Gert Fischer (med 416 stemmer), der blev topscorer i partiet, men den unge Jeppe Ugilt Hansen, som 1038 stemte personligt på. Jeppe Ugilt Hansen kom i sin tid i byrådet, valgt for Oplandslisten, men blot to dage efter valget i 2013 hoppede han fra listen og endte siden i Venstres gruppe.
Jeppe Ugilt Hansen blev forud for 2017-valget opstillet som ny spidskandidat. Han måtte imidlertid i foråret 2021 tage orlov fra byrådet pga stress, begrundet ikke mindst i den nedlukning af mink-erhvervet, der har ramt ham og hans familie hårdt. Jeppe Ugilt Hansen endte orloven med at frasige sig spidskandidaturet, og Venstre møder derfor i stedet med Jesper Greth, der ved 2017-valget fik 172 stemmer. Han er uddannet elektronikmekaniker og afdelingsleder ved Energinet. Han er jæger og deltager i skydekonkurrencer i ind- og udland.
Socialdemokratiet har siden 2017 også skiftet spidskandidat (dog kun én gang). Peter Hansen, skoleleder fra Skørping og formand for de nordjyske skoleledere, er ny frontfigur.
Hos Dansk Folkeparti, der i 2017 fik to mandater, begyndte 2021 med drama. Kim Edberg Andersen, der sammen med Tommy Degn blev valgt i 2017 og sikrede sig posten som formand for teknik og miljø-udvalget, meddelte, at han havde meldt sig ud af partiet og også ville forlade byrådet. Byrådsmandatet tilfaldt første-suppleanten, hans samlever Gitte Bundgaard Andersen. Hun bedyrede i første omgang, at hun fortsat ville repræsentere Dansk Folkeparti, men fulgte kort tid efter samleveren over i Nye Borgerlige, som hun siden har repræsenteret og nu opstiller for som spidskandidat.
Den Sociale Fællesliste døde - og genopstod
Egentlig havde alle regnet med, at valget i Rebild 2021 kom til at fokusere på, hvor de 2731 stemmer, Den sociale fællesliste fik i 2017, havnede. For folkene bag listen meddelte i februar 2020, at listen ikke ville fortsætte. Listens byrådsmedlemmer blev løsgængere eller meldte sig under fanerne hos Socialdemokratiet, SF eller Venstre. Lars Hørsman - som skiftede til SF, der hermed efter en pause igen fik repræsentation i byrådet i Rebild - var på vej til at blive opstillet som partiets spidskandidat, da han og Allan Busk i maj 2021 meddelte, at listen nu genopstod med blandt andre dem som kandidater! "Vi skal have kommunen tilbage på sporet - der er så mange ting, vi kan gøre bedre," lød begrundelsen for kovendingen fra Allan Busk.
Hos Radikale og hos Konservative er spidskandidaterne de samme som sidst. Konservative har atter veteranen Lene Aalestrup i front.
Børnepasning er et varmt emne
Et af de varme emner i valgperioden har været børnepasning. Kommunens tilvækst af børnefamilier er gået hurtigere, end der kunne etableres pasningstilbud. Der er i mellemtiden etableret nye tilbud i bl.a. Øster Hornum. I efteråret 2021 er der politisk aftalt en køreplan for, hvordan man sikrer, at der også, når den tid kommer, er tilstrækkelig kapacitet på skole-området.
Ved 2017-valget var borgmesterpartiet Radikale Venstre og konservative i valgforbund. Denne gang er de blå partier gået i valgforbund. Socialdemokratiet og Den sociale fællesliste har indgået valgforbund. Det samme har SF og Enhedslisten.
Ny på stemmesedlen i Rebild er listen Lige Højre med Henrik Salomonsen som eneste kandidat. Han ønsker en helhedsplan for Støvring og en sikring af skolevejene.