Ukrainske Ruslan er glad for sit job - men han er en af de få heldige
I Brønderslev Kommune er 38 procent af ukrainerne, der kom til Danmark i forbindelse med den russiske invasion, kommet i arbejde. Og der skal skrues op, lyder det.
Ruslan Alieshchenko har sin fulde koncentration rettet mod dagens arbejdsopgave med at rense mursten hos Genbrugssten i Brønderslev.
Han er en de ukrainske flygtninge, som jobcenteret i Brønderslev Kommune har hjulpet med at komme i arbejde.
- Jeg var på jobcafé i jobcenteret, hvor der kom nogle arbejdsgivere, og så snakkede vi med dem, og på den måde har jeg fundet job, forklarer han på ukrainsk.
- Det er meget godt. Kollegerne er meget gode, og arbejdsgiveren er også god, siger Ruslan Alieshchenko, der er blevet produktionsmedarbejder hos virksomheden.
Virksomhedens administrerende direktør, Mikkel Kastrup, er begejstret for samarbejdet med jobcenteret i Brønderslev Kommune.
- Her var der en mulighed for at få nogle i arbejde, der egentlig havde behov for også gøre noget meningsfuldt og rent faktisk begynde at blive integreret i det danske samfund, siger han.
Fokus var ikke på arbejde
Men det er ikke historien for alle ukrainske flygtninge i Brønderslev Kommune, hvor kun 38 procent af dem er i arbejde her et år efter den russiske invasion.
Det er i skærende kontrast til de øvrige nordjyske kommuner, hvor andelen af ukrainske flygtninge i job er 57 procent i Hjørring Kommune, 70 procent i Jammerbugt Kommune og 82 procent i Vesthimmerlands Kommune.
- Da ukrainerne kom, prioriterede vi indsatsen på modtagelse og boligplacering, siger Vibeke Møller Holler, beskæftigelseschef for jobcenteret i Brønderslev.
Kommunen sidder dog ikke på hænderne, når det kommer til at hjælpe ukrainerne i arbejde – i første omgang var de sammen med andre målgrupper på jobcaféer og -messer, og de er klar med flere løsninger.
- Der skal noget mere håndholdt og individuelt til, så det er noget af det, vi arbejder med lige på nuværende tidspunkt, siger Vibeke Møller Holler.
Ruslan Alieshchenko mener, at jobcenteret bare skal blive ved med den samme indsats:
- De skal fortsætte med at have samtaler med borgere, hjælpe med at lave CV og så videre. De skal også hjælpe med at lære dansk, som vi gør nu, siger han.
Mød Ruslan i TV-indslaget herunder, eller se med fredag, når vi i forbindelse med vores udsendelse klokken 19.30 sender et længere magasin om, hvilke konsekvenser den russiske invasion har haft for Nordjylland, nordjyderne og de mange ukrainere, der er kommet hertil.