Mettes årelange kamp fortsætter: - nu vil tidligere minister hjælpe
Se indslaget herover.
Mette Gramstrup Ratzer vil ændre det nuværende system.
Mette Gramstrup Ratzer har følt sig ualmindeligt meget alene i sin indædte kamp for at hjælpe sin bror Hans Gramstrup Ratzer, der er hjerneskadet.
Nu melder en tidligere politiker sig imidlertid på banen for at hjælpe. Den tidligere Venstre-mand og forsvarsminister under Anders Fogh Rasmussen, Svend Aage Jensby, mener nemlig, at Mette Gramstrup Ratzer er blevet behandlet dårligt af systemet.
Den 83-årige jurist har fulgt sagen tæt, siden TV2 Nord gik ind i den, og han føler, han bør gøre noget.
Vi må se, om vi kan få strikket noget sammen, så lovgivningen fremover bliver lavet om
Svend Aage Jensby, jurist og tidligere forsvarsminister
Betalte tusindvis af kroner til værge
Mette Gramstrup Ratzers svært hjerneskadede bror Hans betalte i løbet af tre år 90.000 kroner til en professionel værge. Heraf ekstra vederlag på omkring 50.000 kroner.
Det viste en aktindsigt, som TV2 Nord har fået i sagen.
Hans søster Mette, som kunne udføre opgaven gratis, havde i tre år forsøgt at blive værge for sin bror, men det blev afslået, fordi den tidligere værge ikke ville opgive sit job.
Tidligere i år trak værgen sig så, og efterfølgende blev Mette Gramstrup Ratzer så - set med hendes øjne - endelig godkendt som værge for sin bror efter en lang og sej kamp mod kommunen og Familieretshuset.
Nu kæmper hun for at få flyttet broren væk fra sit nuværende bosted i Hornum i Himmerland. Hun mener nemlig, at et botilbud i Aarhus kan tilbyde ham bedre hjælp, end den han får nu.
Samtidig ønsker hun at gøre op med systemet, hvilket også lægger Svend Aage Jensby på sinde.
- Jeg var faktisk forarget, fordi menneskerne under værgemål er folk, der ikke kan klare sig selv, så der må man have et system, hvor man kan stole på, at værgen opfører sig korrekt, lyder det fra ekspolitikeren.
Vil ændre lovgivning
Noget af det, der fik Jensby op ad stolen, var vederlaget til den såkaldte professionelle værge.
- Vi må se, om vi kan få strikket noget sammen, så lovgivningen fremover bliver lavet om, og kontrollen bliver lavet bedre, udtaler han.
Mette Gramstrup Ratzer glæder sig over hjælpen.
- Det er jeg helt vildt glad og taknemmelig for, siger hun og tilføjer senere:
- Det er klart, at jeg har nogle tanker om, at der er et efterspil i den her sag på mange forskellige fronter.
For at det fremover skal være mindre bøvlet for pårørende at blive værge og for at få strammet op på kontrollen af de professionelle værger, foreslår Jensby, at der bliver skrevet til Ombudsmanden, socialministeren og medlemmerne af Folketingets socialudvalg.
- Det er ikke mig, der skal skrive, men det er værgen for Hans, der skal gøre det, siger Svend Aage Jensby.
Men med dig som backup?
Ja, det kan du sige, siger han.
Alle danskere, der ikke er i stand til at træffe egne beslutning - enten på grund af handicap eller psykisk sygdom - kan få udpeget en værge.