Kommune beskyldt for at bruge mafiametoder - nu reagerer borgmester på kritikken

Aalborg Kommune er endt i et stormvejr efter kommunens brug af udbygningsaftaler er kommet frem. Nu reagerer borgmesteren på kritikken.

Kritikken af Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler er kun taget til. 

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen udtaler sig nu for første gang om beskyldningerne mod Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler. Andre byrådspolitikere og entreprenører kritiserer kommunen for ulovligt at tvinge bygherrer til at betale millioner af kroner til kommunale projekter. 

Derfor har By- og Landskabsforvaltningen sat gang i en advokatundersøgelse, der skal afgøre, om kommunen har handlet i strid med loven. 

Borgmesteren glæder sig til at få undersøgelsens konklusioner - og afviser ikke, at de kan få konsekvenser for forvaltningen. 

- Jeg synes, det er træls, og jeg ser med stor alvor på, at der kommer den slags beskyldninger, fordi det drager kommunens hæderlighed i tvivl, siger borgmester i Aalborg Kommune for Socialdemokratiet Thomas Kastrup-Larsen.

Hvad er en udbygningsaftale?

Udbygningsaftaler blev implementeret i Planloven i 2007. Med udbygningsaftaler bliver det muligt for kommuner at indgå frivillige aftaler med private grundejere om at medfinansiere fysisk infrastruktur i forbindelse med byudvikling.


Det kan eksempelvis være veje, lyskryds eller klimatilpasning.


TV2 Nord kan afsløre, at flere bygherrer har haft det indtryk, at kommunen kun ville give byggetilladelsen, hvis bygherren søgte om at indgå en udbygningsaftale - og dermed skulle medfinansiere noget af infrastrukturen.


Afsløringer møder hård kritik

Torsdag kunne vi på TV2 Nord fortælle, at to store bygherrer TN Udvikling og DSB Ejendomme i indberetninger til advokatundersøgelserne beskriver, hvordan de har følt sig tvunget til at indgå udbygningsaftaler med Aalborg Kommune for at få lokalplaner godkendt.

- Jeg kan godt forstå, at der er nogen, der har stillet spørgsmål, og nu får vi så en afklaring, om den er korrekt, siger Thomas Kastrup-Larsen.

quote Jeg synes, det er træls, og jeg ser med stor alvor på, at der kommer den slags beskyldninger, fordi det drager kommunens hæderlighed i tvivl.

Thomas Kastrup-Larsen, borgmester, Aalborg Kommune, Socialdemokratiet

Afsløringerne fik byrådsmedlemmer til at udtale sig i markante vendinger.

- Det er nærmest halvt mafia-metoder, vi bruger fra kommunens side, siger Kristoffer Hjort Storm, byrådsmedlem i Aalborg Kommune for Dansk Folkeparti.

- Hvis det er rigtigt, så er der nogen, der bør tage deres gode tøj og gå, siger Anne Honoré Østergaard, byrådsmedlem for Venstre i Aalborg Kommune.

Endnu for tidligt at drage konsekvenser

Undersøgelsen af By- og Landskabsforvaltningen blev vedtaget i september måned på trods af at både rådmand Hans Henrik Henriksen og direktør Anders Fokdal ellers havde afvist beskyldningerne om ulovlig brug af udbygningsaftalerne.

quote Jeg har overhovedet ikke tillid til forvaltningen. Det har jeg ikke haft længe, men de beviser, der er kommet frem, har sat en tyk streg under min holdning.

Kristoffer Hjort Storm, byrådsmedlem i Aalborg Kommune, Dansk Folkeparti

Deler du forvaltningens overbevisning om, at I ikke har presset nogen til at indgå i udbygningsaftaler?

- Jeg deler ikke nogen opfattelse i forhold til, hvad der er det rigtige at sige i den her sammenhæng. Jeg vil se undersøgelsen og ud fra de konklusioner sige, om jeg bakker forvaltningen op, eller at de har handlet forkert. Og hvis de har det, så skal det selvfølgelig også have nogle konsekvenser, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Selvom advokaterne stadig arbejder på deres konklusioner, har DF’s viceborgmester selv draget sine – i forhold til forvaltningens ledelse.


- Jeg har overhovedet ikke tillid til forvaltningen. Det har jeg ikke haft længe, men de beviser, der er kommet frem, har sat en tyk streg under min holdning, siger Kristoffer Hjort Storm.

Ifølge borgmesteren kan konsekvenser komme på tale, men ikke endnu.

- Jeg vil ikke drage nogle konklusioner eller konsekvenser, før vi har set rapporten, slutter Thomas Kastrup-Larsen. 

Advokatundersøgelsen ventes at være færdig inden udgangen af november måned.


Udbygningsaftaler

021222 DIGI Ansatte tilbudt krisehjælp Still

play Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen

301122 Stigsborgbrygge 5 by og land brst 4493

play Ansatte tilbudt krisehjælp i Aalborg Kommune

def_thumb,50_percent

play Ransagning ryster borgmester: - Hvorfor ringede politiet ikke bare?

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland