Udlændingestyrelsen vil have botilbud undersøgt

Onsdag klokken 17 var der indkaldt til informationsmøde om nyt bosted for udviste asylansøgere på Bakkevej 1 i Vrå. Nu er mødet aflyst.

Udlændingestyrelsen kunne tirsdag eftermiddag offentliggøre, at Botilbuddet Norden ApS i Vrå har vundet udbuddet om 18 pladser til en flok udviste asylansøgere med psykiske udfordringer.

Derfor bankede det i går på døren hos mange borgere i Vrå, som blev inviteret til informationsmøde om byens nye beboere. 

Debatten rullede på sociale medier tirsdag aften, hvor TV2 Nord kunne erfare, at mange af Vrås beboere var utrygge og havde planer om at møde talstærkt op til informationsmødet. 

Onsdag eftermiddag bliver mødet aflyst.

Mangler tilladelse til alle beboere

I udbudsmaterialet fra Udlændingestyrelsen søger de et sted, der har plads til 18 samt to akutpladser. Men nu tyder noget, ifølge Hjørring Kommunes borgmester Søren Smalbro (V), på at der ikke er lovhjemmel, da Botilbuddet Nord ApS ikke har de pågældende antal pladser. 

- Jeg tænker, det er fornuftigt, at mødet aflyses. Der er noget, der tyder på, at tilladelserne nok ikke var på plads til den aktivitet, der skulle være på det pågældende bosted. Den matcher ikke helt overens med det, de egentlig havde vundet i udbuddet. Det er vist fornuftigt nok lige at få den tilbage på værkstedet en tur, siger borgmesteren.

Se her, hvad Søren Smalbros reaktion var på nyheden tirsdag: 

Savner information

Borgmesteren og resten af byrådet i Hjørring Kommune fik først informationen om den nye aftale gennem Udlændingestyrelsens pressemeddelse tirsdag eftermiddag. Ifølge ham, kunne byrådet godt have tænkt sig mere indflydelse på beslutningen, og det får de måske nu.  

- I så fald skal vi have ansøgning gennem det kommunale system, hvor vi kan se, hvad der er op og ned. Og det savner vi altså også lidt i den case her, hvis jeg skal være helt ærlig, lyder det fra borgmester Søren Smalbro. 


Eftersom informationen faldt for byrådet på samme tid som for resten af danskerne, havde kommunen ikke tid til at forberede sig på den debat, der nu blev sat i værk hos beboerne. 

- Der må jeg nok sige, at jeg godt kunne ønske mig, at vi havde fået et praj om, hvad der skulle ske. Hvis det så oven i købet viser sig, at der ikke er reel tilladelse til det, der er udbudt, så har vi jo et problem, siger han. 

Hvad tænker du om, at kommunen først får det at vide i går? 

Det synes jeg ikke er i orden. Udlændingestyrelsen ved jo godt, at det her vil give stor offentlig bevågenhed. Der savner jeg godt nok noget information om, hvad udbuddet handler om, hvad vi skal være opmærksomme på, om der er noget vi skal vide i forhold til myndigheder og presse, samt hvad vi skulle fortælle borgerne. 

Botilbuddet Nordens nærmeste nabo, Jonas Hjertholm, er bekymret for de nye beboere.

Bekymrede borgere

TV2 Nord kan onsdag berette, hvordan borgerne i Vrå er bekymrede for de nye beboere, som flytter til byen 1. september. 

Det har borgmester Søren Smalbro også mærket i sin egen indbakke: 

- Jeg har allerede nu modtaget flere mails om, at nu kan man ikke længere sælge huse i Vrå, at nu vil ingen længere bo i Vrå, og Hjørring Kommune er en møgkommune, når vi kan tillade det her. Beboerne ønsker, at vi bremser det, fortæller han. 

Søren Smalbro mener, at man kunne have nået at nedtone den negative debat, hvis kommunen havde haft den nødvendige information først. Dog ser han også positivt på, at kommunen nu højst sandsynligt får indflydelse på projektet, hvis udbuddet ikke længere er gældende: 

- Nu kan man så lidt ironisk sige, at når tilladelsen ikke er på plads, så giver det os mulighed for, at vi får indflydelse på det her i byrådet. Og det kan jo så qua den debat i byen det sidste døgns tid, nok være godt nok, siger borgmesteren. 

Selvom mødet klokken 17 er aflyst, vil flere af Vrås beboere alligevel møde op på Bakkevej 1, hvor de udviste asylansøgere er sat til at skulle bo. 


Botilbuddet Nordens nærmeste nabo, Jonas Hjertholm, er bekymret for de nye beboere.

Udlændingestyrelsen vil nu undersøge botilbudet

Onsdag aften erfarer TV2 Nord gennem Udlændingestyrelsens presseafdeling, at Udlændingestyrelsen har meddelt Botilbuddet Norden, at det var institutionens eget ansvar at varetage løbende kommunikation med borgere vedrørende sagen. 

Her fremgår det, at Botilbuddet Nordens ledelse orienterede nærmeste naboer 5. juli, hvor kontrakten blev indgået, og at det ikke kunne blive gjort hurtigere. 

Desuden skriver Udlændingestyrelsen, at de har stillet krav om, at botilbuddet skal stille faciliteter til rådighed, hvor der kan indkvarteres 18 beboere ad gangen. 

- Udlændingestyrelsen er først i dag blevet gjort opmærksom på, at der kan være udfordringer med dette, og styrelsen vil nu rette henvendelse til Botilbuddet Norden ApS med henblik på at undersøge betydningen af oplysningerne nærmere, lyder det. 
Bosted for udlændinge i Vrå

030822 Botilbud Vrå

play Ny udvikling: Udlændingestyrelsen siger nej tak til Vrå

botilbud vrå split

play Botilbud i Vrå føler sig ramt af hetz - men beboere og borgmester er uenige

Bosted_Vrå3

Indehavere af udskældt bosted bryder mange dages tavshed

Bosted_Vrå2

Botilbud holdt møde med kommunen - ville høre om mulighed for godkendelse

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland