LIGE NU:

DF-politikere: Lad borgerne stemme om linjeføring

To nordjyske regionsrådsmedlemmer ønsker, at der i dele af Nordjylland holdes folkeafstemning om en ny Limfjordsforbindelse samtidig med kommunal- og regionsrådsvalget 16. november.

En del af de nordjyske vælgere bør, når de 16. november går til kommunal- og regionsrådsvalg, svare på et ekstra spørgsmål - nemlig om linjeføringen for en ny Limfjordsforbindelse ved Aalborg. Det mener to af Dansk Folkepartis fire regionsrådsmedlemmer.

De to, Jørgen Hammer Sørensen og Erik Høgh-Sørensen, begrunder deres forslag med, at der "tydeligvis er sket et skred i den offentlige opinion, siden man politisk lagde sig fast på at arbejde for en Egholm-forbindelse". Desuden er det, siger de, en kongstanke for Dansk Folkeparti, at man i størst muligt omfang bør anvende folkeafstemninger.


De to henviser til, at der i den offentlige høring om VVM-redegørelsen for en Egholm-forbindelse indkom 7867 høringssvar. Det anslås i Vejdirektoratet, at godt 3000 personer eller organisationer har afleveret et eller flere høringssvar, hvilket er ny dansk rekord.

I øjeblikket forhandler politikerne på Christiansborg om en ny infrastruktur-aftale. Både regeringen og flere blå partier har tilkendegivet, at de ønsker at afsætte de ca. syv mia. kr., som en Egholm-forbindelse koster.

De to DF-politikere foreslår, at Folketinget afsætter de syv mia. kr., men ikke lægger sig fast på linjeføringen. Folkeafstemningen 16. november skal så afgøre, om man skal anlægge en forbindelse via Egholm eller et ekstra tunnelrør. Vælger man den sidste - og billigere - løsning, bør det overskydende beløb bruges på andre trafikprojekter i Nordjylland, mener Jørgen Hammer Sørensen og Erik Høgh-Sørensen.

"Det er vigtigt at få en effektiv 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg hurtigst muligt, men det skal ske så demokratisk som muligt", siger de to politikere i en erklæring.

Ifølge Erik Høgh-Sørensen bør det være vælgere i Aalborg Kommune samt i dele af Jammerbugt og Brønderslev Kommuner, der 16. november får lejlighed til at ytre deres mening om linjeføring.

- Det er jo dem, der primært berøres, siger han.

Da regionsrådet for nylig behandlede Region Nordjyllands høringssvar i den netop afsluttede offentlige høring om den opdaterede VVM-redegørelse for en Egholm-forbindelse, støttede to af Dansk Folkepartis medlemmer - Ib Madsen og Anne Mette Mortensen - sammen med et flertal i regionsrådet et høringssvar, der anbefaler en Egholm-forbindelse. De to andre medlemmer af gruppen ønskede ikke så entydigt at erklære projektet deres støtte.

Flere DF'ere er uenige med forslagsstillerne

Ib Madsen, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti i regionsrådet, siger, at han først har hørt om forslaget om folkeafstemning gennem medierne.

- Jeg er klart uenig i forslaget. Det giver ingen mening. Der er i 2014 indgået en aftale på Christiansborg. Den er DF en del af, og den står partiet og jeg ved, siger han.

Men flere tusinde nordjyder har erklæret sig som modstandere af det, der blev aftalt i 2014. Skal politikere ikke lytte til, hvad borgerne siger?

- Vi skal selvfølgelig lytte, men på et tidspunkt er man nødt til at træffe en beslutning og så handle ud fra den. Sådan er det i et repræsentativt demokrati. Og i øvrigt tror jeg, der er et stort flertal af nordjyderne, der bakker op bag Egholm-forbindelsen. Siden 2014 har der været en række valg til både Folketinget, byråd og regionsråd, og her har partier, der klart har markeret deres støtte til Egholm-forbindelsen, altid fået flertallet af de nordjyske stemmer, siger Ib Madsen.

Også formanden for Dansk Folkepartis byrådsgruppe i Aalborg, Kristoffer Hjort Storm, afviser forslaget om en folkeafstemning om linjeføringen:

- I min optik er den linjeføring forlængst lagt fast politisk. At nogle alligevel prøver at holde diskussionen i gang, må blive deres sag. Men DF i Aalborg Byråd ønsker, at man på Christiansborg hurtigst muligt finder flertal for at gå i gang med at anlægge en Egholm-forbindelse, siger gruppeformanden. 

DF's transportordfører, Hans Kristian Skibby, tidligere har sagt til TV2 Nord, at partiet står ved den trafikaftale, der i 2014 slog fast, at en eventuel ny fjordforbindelse skal gå via Egholm. "Det er der ikke ændret en tøddel ved," sagde han.

Tage Mortensens Vej

Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

DJI_0196.MP4.00_00_00_00.Still001

Borgmester kritiserer stadionkrav: Jetsmark Stadion skal have plads til 4000 tilskuere

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

040421 VO Hærværk på jødisk kirkegård i Aalborg Still

play Hærværk mod jødisk kirkegård får konsekvenser: 29-årig mand skal i fængsel

Tage Mortensens Vej

Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

DJI_0196.MP4.00_00_00_00.Still001

Borgmester kritiserer stadionkrav: Jetsmark Stadion skal have plads til 4000 tilskuere

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

Til forsiden

Til forsiden