Seneste nyt:

20 tal, der fortæller om valget i Nordjylland

Læs her om kandidaten, som ingen - ikke engang han selv - stemte på. Om borgmesteren med landsdelens laveste vælgeropbakning. Og om kandidaten, der dagen efter valget aflivede sig selv.

20 tal om valget

Aalestrup

1115

parti-logo

1115

personlige stemmer (og et byrådsmandat) sikrede den konservative spidskandidat Lene Aalestrup sig i Rebild Kommune. Partifællen - og datteren - Emilie Aalestrup fik 137 stemmer, og det var ikke nok til en plads ved siden af mor. I Mariagerfjord blev både far og søn til gengæld valgt på Venstres liste. Det var junior, Jesper Skov Mikkelsen, der fik flest stemmer af de to - 349 - mens far, forhenværende borgmester Erik Kirkegaard Mikkelsen, måtte “nøjes” med 203. 

joachim plaetner

326

326

vælgere satte i Thisted deres kryds ved Joachim Plaetner Kjeldsen. Samlet set fik hans parti, Alternativet, 2,4 procent af stemmerne i Thy. Det betød genvalg til spidskandidaten, der de næste fire år, ligesom i denne valgperiode, er Alternativets eneste folkevalgte i nordjysk lokalpolitik. I ingen af de andre kommuner i landsdelen, hvor Alternativet opstillede, fik partiet mere end 0,5 procent. I Aalborg fik partiet kun en sjettedel af de stemmer, Alternativet fik i 2017.

søren valgren

4278

4278

stemte ved regionsrådsvalget personligt på den nyopstillede læge Søren Valgreen Knudsen. Han var dén blandt ikke-spidskandidaterne, der fik flest stemmer - og kan fra 1. januar kalde sig regionsrådsmedlem.

depenau

0

0

- altså nul! - stemmer fik den ene af Nye Borgerliges kandidater på Læsø, Danny Depenau Petersen. Han var den eneste kandidat ved dette valg i Nordjylland, som ingen, ikke engang kandidaten selv, stemte på. I hans tilfælde var forklaringen, at han for tiden arbejder på fastlandet og derfor slet ikke stemte. Hans søster, der også bor på Læsø, var i udlandet og stemte heller ikke - og Danny Delenau Petersen fik heller ikke nogen stemme fra hustruen og moderen til parrets fire børn, selv om hun modsat ham befandt sig på Læsø på valgdagen. Der var andre kandidater, som trods alt opnåede en enkelt stemme: Det gjaldt Johnnie Porsgård fra Sæby, der stillede op for Enhedslisten ved kommunalvalget i Frederikshavn, og hans partifælle Kjeld Bøcker, som kandiderede på Mors.

Hornum

39,6

39,6

procent af vælgerne på valgstedet i Hornum i Vesthimmerland stemte ved årets kommunalvalg konservativt. Det var en tilbagegang på 13,9 procentpoint i forhold til sidst, hvor daværende borgmester Knud Kristensen - der bor i byen - var konservativ spidskandidat.

Lis jensen

118

118

stemte ved kommunalvalget i Jammerbugt personligt på Lis Jensen, tidligere medlem af Europa-Parlamentet og frem til nytår medlem af regionsrådet for Enhedslisten. Hun fik dermed flere stemmer end spidskandidaten, Svend Ole Jensen, der fik 57 stemmer. Men Enhedslisten fik ikke stemmer nok til et mandat i kommunalbestyrelsen i Jammerbugt, så ingen af de to opnåede valg.

Viggo vangsgaard

112

112

vælgere på Mors stemte personligt på Viggo Vangsgaard, der ved dette valg var SF’s spidskandidat. Det var kun en syvendedel af de 789 stemmer, han fik ved valget for fire år siden, hvor han var Socialdemokratiets spidskandidat. Siden forlod han partiet efter blandt andet en sag om påstået sexchikane.

Thure Barsøe-Carnfeldt scanpix mogens ladegaard

31

31

stemmer fik det tidligere folketingsmedlem for Fremskridtspartiet Thure Barsøe-Carnfeldt. Han stillede op for Dansk Folkeparti ved kommunalvalget i Aalborg, men stemmetallet rakte ikke til et politisk comeback for den 80-årige aalborgenser.

Martin Bech2

1251

1251

nordjyder stemte ved regionsrådsvalget personligt på Martin Bech (V). Han har senest været partiets gruppeformand og blandt de ihærdigste støtter bag partiets ny spidskandidat, Mads Duedahl. Sidstnævnte bliver som bekendt ny regionsrådsformand, men det bliver ikke med Martin Bech i sin regionsrådsgruppe. For de 1251 stemmer - knap 600 færre end ved 2017-valget - var ikke tilstrækkeligt til genvalg. Det betyder, at Martin Bech fra 1. januar ikke mere mødes en gang om måneden i regionsrådet med sin far, den (genvalgte) konservative spidskandidat Per Larsen.

Maja Torp

4197

4197

stemte ved kommunalvalget i Aalborg personligt på Maja Torp (V). Hun fik dermed næsten lige så mange stemmer som sit partis borgmesterkandidat, Jan Nymark Thaysen, som 4350 stemte personligt på. Blandt de 10 kandidater med flest personlige stemmer ved valget i Aalborg er Maja Torp i øvrigt eneste kvinde.

Jammerbugt Kommune rådhus (1)

2

2

stemmer fik Anne-Grete Jensen, radikal kandidat ved kommunalvalget i Jammerbugt. To af hendes medkandidater på den radikale liste fik henholdsvis fire og otte stemmer.  

Martin K Madsen

463

463

vælgere stemte ved regionsrådsvalget personligt på Martin K. Madsen, der var Liberal Alliances spidskandidat. Det rakte ikke til et mandat, og partiet står de næste fire år helt uden repræsentation i nordjysk lokalpolitik. Dagen efter valget meddelte spidskandidaten på Facebook, at Martin K. Madsen nu afgik ved døden …. Baggrunden er, at han i foråret giftede sig og nu hedder Berwald til efternavn. Han hedder imidlertid fortsat til mellemnavn Kusk Madsen - og da der fra tidligere valg lå en ordentlig stak valgplakater med navnet "Martin K. Madsen" og ventede, figurerede han i valgkampen og på stemmesedlen som sådan. Valgets resultat - og en nylig familieforøgelse - har imidlertid fået ham til at beslutte at indstille det politiske virke. Og derfor aflivede han Martin K. Madsen.

Per halsboe

352

352

stemte ved kommunalvalget i Jammerbugt personligt på Per Halsboe-Larsen. Den socialdemokratiske veteran og far til landets kultur- og kirkeminister sikrede sig dermed yderligere fire år som kommunalbestyrelsesmedlem.

Jesper greth

676

676

personlige stemmer fik Rebilds kommende borgmester, Jesper Greth (V). Det svarer til 3,84 procent af alle afgivne stemmer i kommunen. Jesper Greth fik kun sjetteflest personlige stemmer i Rebild - og Jeppe Ugilt, som han afløste som Venstre-spidskandidat, fik 1008. I Hjørring fik den ny Venstre-borgmester, Søren Smalbro, 8,78 procent af alle afgivne stemmer, mens Thisteds nye førstemand, Niels Jørgen Pedersen, har 4,64 procent af samtlige stemmer i ryggen. Størst vælgeropbakning blandt Nordjyllands fire nye borgmestre har Tobias Birch Johansen (V) på Læsø. På Kattegatøen stemte 14,09 af alle personligt på ham.    

Line vanggaard

473

473

krydser blev der i 2017 sat ud for Line Vanggaard Pedersens navn på stemmesedlen ved kommunalvalget i Brønderslev. Efter at være blevet vraget som ny spidskandidat forlod hun sit hidtidige konservative parti og sprang ud som Venstre-kvinde. Det synes vælgerne ikke at bebrejde hende. Som kandidat for Venstre fik hun ved valget i år 532 stemmer - fjerdeflest i Brønderslev Kommune - og kan nu kalde sig byrådsmedlem i yderligere fire år. Hendes far, Poul Pedersen, Jerslev, der stillede op for Venstre til regionsrådet, fik derimod ikke stemmer nok til et mandat.

allan busk

46,5

46,5

procent af alle 1395 afgivne stemmer på valgstedet i Terndrup havnede ud for bysbarnet Allan Busk. Spidskandidaten på Den sociale fællesliste fik i Terndrup 649 personlige stemmer og i hele kommunen 1810. Han blev dermed endnu en gang uden diskussion kandidaten med flest personlige stemmer i Rebild Kommune.

Kim edberg

18.

18.

pladsen på en kandidatliste, der ender med at få valgt to mandater, er normalt ikke videre attraktiv. Ikke desto mindre var det nr. 18 på Nye Borgerliges liste til regionsrådsvalget, Kim Edberg, der blev topscorer, målt i personlige stemmer. 1677 satte kryds ud for hans navn, og dermed slog han spidskandidaten, der måtte nøjes med 1366 stemmer. Heldigvis for de to vandt Nye Borgerlige to mandater i regionsrådet, og mandat nr. to tilfaldt spidskandidaten, Gitte Bundgaard. Hun og Kim Edberg deler morgenavis i Kjemtrup ved Nørager og kan altså nu slå følge mod Aalborg, når regionsrådet har møde. Begge kandiderede også til en plads i byrådet i Rebild - men i dette tilfælde uden at opnå valg. 

Vesterkærets skole

33,2

33,2

procent af alle stemmer på valgstedet Vesterkæret skole i Aalborgs vestby faldt på Socialdemokratiet. Det var en tilbagegang på helt præcis 20 procentpoint, for i 2017 stemte 53,2 procent socialdemokratisk. Afstemningsstedet ligger tæt på området, hvor en ny Limfjordsforbindelse skal gå. 

Morten Klessen

1400

1400

personlige stemmer endte det efter en fintælling med, at Morten Klessen (S) fik ved regionsrådsvalget, og det rakte lige akkurat ikke til en plads i rådet til det snart forhenværende medlem af kommunalbestyrelsen i Jammerbugt, hvor han har haft sæde i 16 år. Det var ikke første gang, den 52-årige Biersted-borger stillede op uden at blive valgt. I 2019 kæmpede han forgæves om en plads i Europa-Parlamentet.

Ulla Vestergaard

3123

3123

vælgere i Thisted Kommune stemte personligt på Ulla Alma Vestergaard Jensen, som det fulde navn på den nuværende socialdemokratiske borgmester lyder. Hun blev dermed suveræn topscorer i kommunen og illustrerede (selv om hun mistede borgmesterposten, da der skulle konstitueres), at den såkaldte borgmestereffekt - altså at den siddende borgmester tit scorer særligt mange stemmer i kraft af sin kendthed - også fungerer i Nordjylland. Dog var der to markante undtagelser: I Rebild fik den afgående radikale borgmester Leon Sebbelin kun femteflest stemmer. Og på Læsø fik den snart forhenværende førstemand Karsten Nielsen, der indtrængende havde bedt læsøboerne om IKKE at stemme på sig, 1,68 procent af samtlige stemmer. De 21 stemmer var imidlertid lige akkurat nok til en plads i den ni mand store kommunalbestyrelse, hvor Karsten Nielsen nu noget mod sin vilje må tage endnu en tørn. Han har dog netop ansøgt om fritagelse af helbredsmæssige grunde.Forsiden lige nu

190424 200424 Dronningen ankomst Musikkens Hus robe 15612

Salma havde en særlig opgave, da Dronning Mary ankom

genre politi

Politiet holdt kontrol: Så mange blev fældet

[Tilpasset] 190424 INTERVIEW METTE FREDERIKSEN_RÅ Still

- Det er faktisk ikke med vemod: Statsminister fejrer universitet, men glæder sig over nedskæringer

play Dronningen gav Ulla en mindeværdig oplevelse: - Jeg er helt overvældet

190424 RÅ 400 studiepladser Still

Midt i fejringen blev der smidt en bombe: - Kunne have tænkt mig en lidt bedre jubilæumsgave

190424 200424 Dronningen ankomst Musikkens Hus robe 15612

Salma havde en særlig opgave, da Dronning Mary ankom

genre politi

Politiet holdt kontrol: Så mange blev fældet

[Tilpasset] 190424 INTERVIEW METTE FREDERIKSEN_RÅ Still

- Det er faktisk ikke med vemod: Statsminister fejrer universitet, men glæder sig over nedskæringer

play Dronningen gav Ulla en mindeværdig oplevelse: - Jeg er helt overvældet

Til forsiden

Til forsiden